Echipe – Ursi, Lupi, Vulpi …

Echipe – Ursi, Lupi, Vulpi

Nu am un talent deosebit in a asterne vorbe pe hartie. Dar imi place sa scriu. Nu-i lucru simplu, insa, fiind necesara inspiratia, o stare speciala, un subiect interesant, o scanteie. De multe ori, ma regasesc in fata aceleiasi foi de hartie, cu zilele, fara sa fiu in stare sa pun in ordine cuvintele potrivite …

Una peste alta, mi-am luat inima in dinti si voi scrie primul articol de pe acest blog dedicat sesiunilor de Team Building.

Fiecare Team Building mobilizeaza in competitie un numar de echipe care parcurg cu fair-play o succesiune de exercitii. Echipele au, de la bun inceput, propria identitate – banderole de diverse culori, nume pe care si le-au ales, brand-uri, etc. La un moment dat, fiind la munte, am considerat ca ar fi dragut ca echipele sa poarte nume ale unor specii de animale emblematice, cum ar fi ursii, lupii, vulpile, …

Ideea a prins, si, din cand in cand, apelez la acest mod de diferentiere a echipelor.

Ei bine, de aici incepe partea ciudata a povestirii.

Imi pun palaria de inginer (ceea ce si sunt ca pregatire de baza) si va spun ca in mai bine de 80% din cazuri, cei care inving sunt Lupii. In 10% din cazuri Vulpile reusesc sa castige competitia. Iar Ursii fac cum fac si aproape intotdeauna se plaseaza pe ultimul loc (cam 70% din situatii).

Nu am neaparat o explicatie a fenomenului. Niscaiva ipoteze insa, ar fi.

Este incredibil cat de mult intram in pielea personajelor pe care le jucam sau reprezentam. Astfel, ursii sunt ceva mai lenti, mai linistiti, preferand sa se bucure de viata si de lucrurile din jur (miere, afine, mure, exercitii) si nu manifesta un interes deosebit in a castiga o competitie. Vulpile se bazeaza pe inteligenta, agerime, workaround-uri si shortcut-uri (am folosit special termenii in EN, intrucat cei din RO pot avea alte conotatii) si castiga atunci cand nu li se opune o echipa puternica si unita (care sa le dejoace planurile si sa le contracareze printr-un spirit de echipa exemplar).

Lupii inseamna haita. Echipa, altfel spus. Ierarhie si respectul relatiilor din grup. Proceduri. Lucru in echipa si spirit de echipa extraordinar. Vor lupta de la inceput si pana la sfarsit, pana la ultima picatura de energie. Au rabdare, sunt staruitori si nu vor abandona niciodata. Sintetizand intr-un singur cuvant – INVINGATORI. Si castiga, aproape de fiecare data.

Desigur, ipoteze …

Oricum, sunt convins ca ati sesizat talcul acestei povestioare, inteles la care am sa revin la un  moment dat, intr-un alt articol.

Ar mai fi, desigur, zimbrii, cerbii, vulturii, soimii, condorii, acvilele, bufnitele … dar, deocamdata, datele adunate nu sunt concludente inca (si nici personalitatile lor nu sunt atat de distincte in memoria colectiva, poate).

Va tin insa la curent cu viitoarele observatii !

Professional Team Building & Training
www.teamzone.ro

blog2
blog.teamzone.ro