Team Zone

Vorbe care zidesc si vorbe care smintesc

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Trista, aberanta si absurda Politehnica (partea I)

30 January, 2014 (16:01) | Romania | By: Florin Popa

Sunt un absolvent al UPB (IPB pe atunci). Destul de mandru de acest aspect, cu toate ca nu mai practic ingineria de vreo doua decenii.
Am sa va povestesc in continuare cum am ajuns sa-mi fie rusine ca m-am intersectat la un moment dat (timp de vreo cinci ani) cu aceasta institutie.

In urma cu un an de zile, am ajuns in Politehnica impreuna cu doi foarte buni prieteni, stabiliti in Italia. Care, dovedind prezenta materiei cenusii, au pus punct definitiv capitolului Romania. Pe drumul catre obtinerea unor diverse certificari acolo, aveau nevoie de foile matricole si programele analitice de la facultatea pe care o absolvisera.
Completeaza ei cererile si formularele necesare si ni se spune ca pot sa ridic eu documentele dupa o luna, din Rectorat, de la camera 308, cu procuri notariale din partea celor doi.

A trecut luna si iata-ma ajuns la camera 308. Am fost intampinat abrupt si trimis la Arhiva. Intreb, lejer enervat, de ce la Arhiva daca initial mi s-a specificat clar si limpede camera 308. D’aia. Am lasat-o insa balta, punand-o la categoria “Birocratie tampita” si am purces catre Arhiva.

Pe undeva, pierduta printre rafturi, o fatuca. Care ma baga greu in seama, dupa ce o atentionez cu delicatete explicandu-mi prezenta si scopul vizitei. Moment in care, cu satisfactia idioata a functionarului obisnuit sa-l puna pe cetatean in situatii imposibile, tipa zice: “Nu puteti ridica documentele. Aveti nevoie de o procura notariala.” Dupa care mi-a oferit si ranjetul de satisfactie corespunzator. Pachet complet.
Intru intr-o oarecare paranteza. Tipa n-avea mai mult de 28 de ani. Cand a avut vreme sa-si insuseasca atat de bine comportamentul breslei functionarilor romani ?
A venit randul meu la grimasa de satisfactie, raspunzandu-i ca am cele trebuincioase, respectiv chiar doua procuri notariale. Cate una pentru fiecare persoana. Porneste (lejer dezamagita) femeia sa completeze acte si povesti – ca deh ! nu-i asa simplu sa ridici documente de o asemenea importanta, si la un moment dat imi da o hartie spunandu-mi ca trebuie sa merg la rector pentru ca acesta sa-mi aprobe … procurile notariale.

Ce sa faca ???
Altfel spus, la UPB o procura notariala nu este valabila decat daca este aprobata de rector !!! Incredibil ! Ma minunez. Apoi ma ciupesc. Inutil, eram treaz.

Bineinteles, nu am putut sa ma abtin sa nu-mi exprim (politicos) parerea despre halul de organizare si birocratia din institutie.
Ii cer si  numele. Nu mi-l da. Insist. Degeaba. Ii precizez ca nu este altceva decat un functionar obligat sa-si decline identitatea. In van, bineinteles.
Intrucat scopul era sa capat hartiile in cauza, ma duc sa iau vizele de la rector.

Strang deci din dinti si ma indrept catre biroul rectorului. Daca mi-am asumat recuperarea hartiilor, o duc pana la capat …

Cam asta ar fi prima parte a articolului. Suficient de jenanta pentru institutia de invatamant superior care se pretinde a fi “Politehnica”. Lucrurile insa nu s-au oprit aici. Veti vedea in partea a doua (saptamana viitoare) ce atlete desavarsite sunt PROSTIA, NESIMTIREA, IMPERTINENTA, IDIOTENIA, STUPIDITATEA si IGNORANTA.
Si cat de departe pot merge acestea. In finala direct.

Florin Popa
Team Zone – Team Building & Training
www.teamzone.ro

Team Building Blog

Write a comment

*