Team Zone

Vorbe care zidesc si vorbe care smintesc

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Cel mai frumos Team Building

17 January, 2014 (18:34) | Team Building | By: Florin Popa

Anul trecut am participat la o licitatie pentru o sesiune de Team Building. Am depasit cu succes o prima triere si a urmat o intalnire de tip 1-10. Adica eu unul si ei vreo zece. Prezentari, discutii, intrebari, povesti. In ciuda unei pareri foarte bune pe care o am despre mine, am fost mediocru. Nu stiu de ce, mai ales ca astfel de prezentari sunt, in general, unul din punctele mele tari …

Catre sfarsit mi s-a adresat intrebarea: “Care a fost cel mai reusit Team Building pe care l-ati sustinut pana acum ?”. Raspunsul meu, cu toate ca sincer si bazat pe realitate, a fost comun: “Toate sesiunile de Team Building pe care le-am organizat pana acum au fost deosebite, fiecare in felul ei – prin oameni, interactiune, exercitii, locatie, etc.”.

Am pierdut licitatia, in buna parte datorita prestatiei cenusii, dar, cred eu, si din lipsa unui raspuns stralucitor la intrebarea finala. Imediat dupa intalnire am filtrat din nou cele aproximativ 300 de evenimente derulate si, dintr-o data, s-a facut lumina !

Povestea s-a petrecut in primavara anului 2012, iar participantii au fost … 60 de copii. Doua clase de a sasea dintr-o scoala bucuresteana. O competitie intre cinci echipe de 11-12 pusti.

Am imaginat special pentru ei, in Herastrau, un modul de Treasure Hunt in care au avut de rezolvat diverse enigme, ghicitori, jocuri logice, au cautat indicii plasate in diverse locuri din parc, au vizitat principalele obiective din zona si s-au orientat pe traseu cu ajutorul dispozitivelor GPS.
Venind vorba despre GPS …

De la bun inceput am agreat ca fiecare echipa (din cele cinci formate) sa fie secondata (din umbra) de cate un parinte. Mamici si tatici. Le-am povestit pe scurt ce urmeaza sa se petreaca, cum si pe unde, apoi am ajuns la GPS-uri si la utilizarea lor. S-a declansat un oftat general … ce-o sa se intample, ca-i greu, ca n-au sa poata sa-i ajute, ca n-au sa se descurce ei, darmite copiii …

Am rugat fiecare echipa sa-si desemneze cate un “navigator” responsabil cu orientarea si i-am adunat sa le povestesc cum se utilizeaza GPS-urile. Le povestesc eu despre butoane, povesti, ca apasand aici se face harta mai mare … . Moment in care unul dintre copii spune: “Adica zoom.”.
In cinci minute toti stiau sa utilizeze GPS-urile.

Si acum, dupa mai bine de 11 ani de cand mi-am inventat acest job, am emotii inainte de inceperea oricarui Team Building. Pentru ca imi pasa. Ei bine, emotiile inaintea acestui eveniment au fost de cateva ori mai mari decat cele obisnuite.
Pentru ca nu aveam idee despre cum voi comunica si interactiona cu participantii copii.
Pentru ca nu stiam cum am modelat probele de Treasure Hunt (nu-i bine daca totul este foarte complicat si este la fel de rau daca exercitiile sunt simple).
Pentru ca aveam pentru prima data o astfel de experienta.

Totul a iesit impecabil.

Si fiindca lucrurile au fost serioase, la final a avut loc un debriefing al celor petrecute. Cum s-au organizat, ce a fost bine, cum au comunicat, cum si-au asumat diverse roluri si responsabilitati, ce s-ar fi putut face mai bine. Cu participare infocata, cu observatii pertinente si aspecte excelent punctate de copii !
Bineinteles ca nu a lipsit festivitatea de premiere, in care fiecare echipa a fost recompensata (bomboanele de ciocolata functioneaza intotdeauna !).

A fost un Team Building extraordinar. Reconfortant.
Am apreciat intr-un mod deosebit caldura si sinceritatea copiilor. Modul direct in care au discutat, intrebat si raspuns. Inocenta. Inteligenta. Sufletul pus in tot ceea ce fac. Modul in care ne-au acceptat si integrat. Incredibil cat de frumos s-au organizat, cat de mult s-au implicat, cat de seriosi si responsabili au fost si cum au actionat ca echipe pentru atingerea obiectivelor.

Mi-am pus in gand sa reeditez episodul, din cand in cand. Pentru a reface legatura cu partea frumoasa a lumii.

De ce mi-a luat asa de mult sa-mi dau seama ca acesta a fost cel mai reusit Team Building ?

Florin Popa
Team Zone – Team Building & Training
www.teamzone.ro

Team Building Blog

Write a comment

*