Octombrie, 2012

MOTIVAREA UNEI ECHIPE

" Motivation is the art of getting people to do what you want them to do because they want to do it. ”

 

Dwight Eisenhower

" Motivation is what gets you started.

Habit is what keeps you going. "

 

Jim Ryun

Motivatia poate fi definita ca fiind acel cumul de factori ce determina un individ sa actioneze pentru a-si atinge scopurile, ca stimulentul ce genereaza comportamente orientate catre indeplinirea unor obiective, sau ca starea de spirit care ne impinge sa facem ceva.

Analizand procesul de motivare, Carter McNamara desfiinteaza 3 mituri motivationale:

·       Un angajat il poate motiva pe altul – Nu tocmai adevarat, intrucat motivatia are puternice radacini interne. Ca manager, va trebui sa cultivati un mediu care sa incurajeze factori de motivare pentru fiecare persoana; motivarea echipei nu se poate realiza fara a avea in vedere fiecare membru.

·       Banii si teama sunt factori de motivare – Banii nu vor face, pe termen lung, decat sa demotiveze. La fel, teama functioneaza doar pe termen scurt; repetarea criticilor si amenintarilor unui manager va avea un impact negativ in motivarea angajatilor.

·       Stiu ce ma motiveaza, deci stiu ce-i motiveaza pe ceilalti – Gresit, deoarece suntem diferiti. O buna motivare a echipei in ansamblu se poate face doar cu o observare fina a aspectelor motivationale pentru fiecare dintre membrii acesteia.

FACTORI CARE CONTRIBUIE LA MOTIVAREA ECHIPELOR

·        Obiective clare

·        Comunicare deschisa

·        Valorizare personalitati

·        Suport managerial

·        Feedback constructiv

·        Training si Team Building

·        Coaching

·        Empowerment

·        Asumare de riscuri

·        Principii clare de lucru

·        Leadership

·        Responsabilitate

·        FUN

·        Recompensare succes

·        Evaluare continua a activitatii

RECOMPENSA ESTE MAI BUNA DECAT PEDEAPSA, DAR NU BANII SUNT SOLUTIA ...

Spuneti “Multumesc !” – Multumiti intotdeauna subordonatilor pentru contributia lor, mai ales pentru ceea ce fac in afara clasicului “job description” (ore peste program, efort suplimentar pentru un proiect).

Faceti cadouri echipei – Lucruri mici (o cutie de bomboane sau o masa in oras) se pot transforma in importante recompense, cu contributii la realizarea unui mediu de lucru prietenos si motivant.

Creati un mediu de munca orientat catre rezultate – Este de preferat sa cereti angajatilor sa lucreze pentru atingerea unui obiectiv, in loc ca acestia sa fie legati de un orar strict.

Discutati despre obiective – Angajatii implicati in activitati de rutina pot sa piarda din vedere rolul pe care il au in echipa – acest lucru se poate rezolva prin intalniri regulate, in care sa prezentati stadiul proiectelor si deciziile importante luate in companie.

Comunicati natural cu echipa – Este esential sa va faceti timp sa vorbiti cu subordonatii. Discutati despre orice probleme sau ingrijorari pe care acestia le pot avea. Nu-i deloc complicat si astfel veti crea o atmosfera de lucru placuta si veti avea colegi care vor lucra mai eficient, mai implicat si cu mai multa daruire.

Team Building – Sesiunile de Team Building aduc contributii importante la motivarea si fidelizarea  angajatilor, intarind relatiile interpersonale si dezvoltand spiritul de echipa.

Va stam la dispozitie pentru orice fel de informatii suplimentare:

Telefon:  0742 062 187

 

Email: florin.popa@teamzone.ro

 

Internet Site: www.teamzone.ro