Ianuarie, 2008

STADIILE DE DEZVOLTARE ALE UNEI ECHIPE

“Individually, we are one drop.

Together, we are an ocean.”

Ryunosuke Satoro

"Teamwork is the fuel that allows common people

to attain uncommon results."

Vince Lombardi

In anul 1965, Bruce Wayne Tuckman publica un mic articol – “Developmental sequence in small groups” – in care prezenta un model inedit al etapelor de dezvoltare ale unei echipe: Forming-Storming-Norming-Performing.

Astfel, inainte de a deveni performante, echipele trebuie sa parcurga un intreg proces de evolutie; intelegerea si recunoasterea acestor stadii reprezinta cu certitudine cheia unui management de succes.

FORMING

STORMING

Este o etapa de tatonare, in care membrii echipei incep sa interactioneze; relatiile sunt caracterizate de politete, fiecare incearcand sa-si defineasca rolul pe care il va juca in echipa.

Acest stadiu este caracterizat de un grad inalt de toleranta fata de cei din jur, sunt evitate conflictele si controversele si se remarca dependenta fata de deciziile leader-ului.

Aici apare competitia si diverse conflicte pe masura ce fiecare incepe sa lucreze in noul angrenaj. Conflictele – interpersonale si de comunicare - pot avea cauze culturale, etnice, sau pur si simplu sunt generate de starea generala de evaluare a “fortelor” fiecaruia.

Leader-ul trebuie sa-si mobilizeze toate abilitatile pentru a mentine o atmosfera pozitiva, pentru a atenua confruntarile interne si pentru a-si dirija echipa spre atingerea obiectivelor.

NORMING

PERFORMING

Conflictele se atenueaza si echipa incepe sa castige in eficienta. Relatiile de munca se armonizeaza si oamenii se concentreaza pe obiectivele comune si pe aspecte legate de performanta.

Este etapa in care leader-ul incepe sa delege in mod efectiv, lasand membrilor echipei autonomie functionala, ceea ce conduce la eliberarea creativitatii acestora si la obtinerea de rezultate remarcabile.

Aceasta este faza finala, in care s-a creat deja o puternica identitate de grup. Exista independenta, dar si interdependenta, invatare, dar si diseminarea cunostintelor. Echipa este puternic motivata, actioneaza cu rapiditate si eficienta maxima si incepe sa gandeasca procesele la nivel strategic.

Nivelul de autonomie este foarte ridicat, ceea ce conduce la aparitia unor noi leader-i.

Va stam la dispozitie pentru orice fel de informatii suplimentare:

Telefon:  0742 062 187

 

Email: florin.popa@teamzone.ro

 

Internet Site: www.teamzone.ro